För många är Halmstad en stad man förknippar med sol, sommar och värme. Det är ofta den tid på året när vi som mest längtar efter svala rum. Vi begav oss därför till Halmstad för att titta närmre på inspirerande, innovativa lösningar för frikyla i villor. Det hus vi besökte är en nybyggd, arkitektritad bostad där frikylan monterades in med smarta installationer och platsbyggda snickerier.
Frikyla med Carisma CRC-ECM-IO
För att sprida ut kyla i huset behöver man inkludera en fläktkonvektor i systemet med frikyla. Till den ena av de här villorna valde man Carisma CRC-ECM-IO som fläktkonvektor. Totalt har man monterat upp fyra konvektorer. Två av dem används i ett samspel mellan det största sovrummet och vardagsrummet. Den ena CRC-ECM-IO hämtar in luft från sovrummet, kyler ner den och blåser sedan vidare den kylda luften in i vardagsrummet. Det andra aggregatet jobbar i motsatt riktning, den låter luften flöda från vardagsrummet till sovrummet. Man ville samtidigt att både utsug och insug för det här luftutbytet skulle vara så diskreta som möjligt. För att få en snygg lösning fick därför en snickare i uppdrag att platsbygga en bokhylla framför väggen med uttagen. På så sätt har man fått till en diskret lösning, där både luftintag och luftutblås har byggts in i bokhyllan.
I samma villa är frikyla installerat även i två mindre rum. Där har man dolt konvektorerna i platsbyggda skåp. Inne i skåpen har man placerat fläktkonvektorerna så högt som möjligt – vilket man alltid bör göra vid kylinstallationer. Samtidigt har man under konvektorerna lyckats skapa en nisch för en praktisk, inramad skrivhörna.
Tips från installatören
Bröderna Håkansson Rör i Halmstad var ansvariga för installationen av frikyla i huset. Vi har pratat med Louise Håkansson som var deras projektör och arbetsledare i det här projektet. Hon berättar om de specialanpassningar man gjorde i villan. Dessutom säger hon att valet att installera produkter från Eveco var ganska enkelt. Kort och gott tycker hon att samarbetet med Eveco präglas av att det är enkelt och smidigt. Speciellt lyfter hon tillgången till datablad som gör att hon kan planera själv. Louise pratar om några av fördelarna med produkterna, t.ex. att ECM-produkterna har låg ljudnivå. Och att konvektorerna med Modbus-system är mycket enklare att installera mot de smarta system en del hus redan har. Dessutom funkar de bra med Nibes värmepumpar.
Louise ger oss samtidigt bra tips på hur man bör planera kylinstallationer i en villa. Hon poängterar vikten av att placera systemen högt upp eftersom kyla sjunker nedåt. Använd gärna vinden när en sådan finns. Men det går bra även utan vind. T.ex. kan man utnyttja höjden man får med ett snedtak, ibland finns det utrymme att placera aggregatet bakom snedtaket. Ett annat tips för att få höjd är att placera konvektorn ovanför en trappa eller från ett loft. Louise nämner hur enkelt det blir när man kan samarbeta med någon som platsbygger lösningar. Det kan vara en arkitekt, som det var i det här projektet.
– Ska man bygga nytt ska man bygga på det här sättet!, säger Louise.
Läs mer om Carisma CRC-ECM-IO här