Välj en sida

Hur fungerar frikyla?

Eveco / Frikyla

 

Visst skulle det vara härligt att ha behaglig svalka i sovrummet under varma sommarnätter? Speciellt som svala sovrum kan leda till en bättre nattsömn. Bor du dessutom i ett hus med bergvärme? Då kan frikyla vara något för dig!

Den efterlängtade frikylan är just vad den låter som. En snudd på fri kyla. Vid själva installationen får du en merkostnad, men i det stora hela en mycket liten sådan. Från det borrhål du har för bergvärme utvinner du sedan s.k. passiv kyla. Eftersom du tar kylan från det befintliga borrhålet är den i det närmaste gratis.

Sett ur både miljö- och ekonomiskt perspektiv kan frikyla vara den bästa lösningen som finns för kyla i villor. Det är dock inte bara privatpersoner som tjänar på att hämta kylan från berggrunden. Även företag kan ha ett stort behov av kylenergi och kan då vinna rejält på frikyla. Att sänka temperaturen, både på kontor och i butiker, kan vara avgörande för ett bra arbetsklimat.

Det finns t.o.m. mer att vinna på att använda frikyla. Samtidigt som man får det svalt och skönt i huset återladdar man borrhålet med den överblivna värmen. Det ökar borrhålets medeltemperatur, och det ger i sin tur bättre verkningsgrad på bergvärmepumpen. En varmare sommar sänker därmed kostnaden för uppvärmning när höstens kallare klimat rullar in.

Läs vidare här nedanför, där vi har samlat fakta om hur frikylan fungerar mer i detalj. Du får även veta vilka produkter från Eveco du kan använda dig av för att ta tillvara på kylan som finns att hämta i berget.

Fransk balkongdörr och gardiner som fläktar
Bild över frikyla i en villa

Så här fungerar frikyla

Med en bergvärmeanläggning pumpar man runt en vätska, brine, ur vilken bergvärmepumpen tar energi. Beroende på lokala förhållanden varierar temperaturen på vätskan man får upp ur borrhålet från några plusgrader upp till ca 10°C. Låt vätskan cirkulera genom en fläktkonvektor som kyler. På så sätt kan du kyla ner utvalda rum i huset. Detta är en både enkel och billig metod.

Räkna på frikyla

Räkna med att få ut ca. 25 W för varje meter borrhål. Om det aktiva borrhålet är t.ex. 160 m djupt får du ut ungefär 4000 W total kyleffekt.

Den enda effekt som krävs för att komma åt denna kyleffekt är vad pumpen och fläktkonvektorn drar. Normalt är det totalt under 150 W. Om du kör anläggningen dygnet runt under maj till september går det åt ca. 540 kWh. Det kan vara mer realistiskt att räkna med att du kör en fjärdedel av den tiden. I så fall går det åt 135 kWh. Med dagens höga energipriser kan du få räkna med en kostnad på 1,50 kr/kWh. Det leder till en summa på 200 kr för kyla en hel sommar! Du får alltså svalka till en riktigt låg kostnad. Dessutom kan sommarens värme ge dig billigare uppvärmning av huset när hösten kommer.

Längden på borrhålet kan begränsa den effekt du får ut. Prioritera gärna i vilka rum kylan behövs mest. Det behövs lite mer effekt i soliga lägen och lite mindre i rum med fasad mot norr eller öster. Om rummet ligger i skugga eller har något annat bra solskydd räcker det med en lägre effekt. Läs mer om detta här, under Planera smart.

För att kyla rum i ett normalisolerat hus kan du som regel räkna med ett kylbehov på 100 W/m². Om vi räknar med de 4000 W vi hade i exemplet ovan och delar det på 100 W får vi 40. Det innebär att ett 160 m djupt borrhål räcker för att kyla ner ca 40 m².

Ett tips för att effektivt utnyttja den effekt du får ut är att kyla ner olika delar av huset vid olika tider på dygnet. Med hjälp av ventiler är det lätt att styra kylvattnet dit du behöver det.

Hänvisning till artikel om frikyla

Hur kan vi hjälpa dig?

För att kunna hjälpa dig på bästa sätt vill vi ta hjälp av dig först. Börja med att leta svar bland ”Frågor och svar” om frikyla. Under ”Produkter för kyla” hittar du fläktkonvektorer vi säljer som passar riktigt bra för kyla. Men här finns även ett formulär, under ”Skicka förfrågan”. Formuläret har en del frågor vi vill att du svarar på. På så sätt kan vi snabbare återkomma till dig med förslag på lösningar som passar just dig.

Information

Här har vi samlat illustrationer, scheman och annan information som bl.a. visar hur frikyla fungerar och installeras. Varje installation av klimatsystem behöver dock anpassas individuellt. Dels anpassar man installationen efter de lokaler som ska kylas. Dessutom kommer önskemål och yttre förutsättningar vara med och påverka hur installationen kommer se ut. Därmed är nedanstående scheman exempel på hur det kan se ut.